Android heeft in drie jaar tijd de rest van de besturingssystemen voor smartphones opgeslokt.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner.

Het marktaandeel van Android bedroeg in het eerste kwartaal van 2010 nog net geen 10 procent. In drie jaar is het percentage smartphones dat op Symbian (vooral Nokia), BlackBerry OS en Windows draait, gemarginaliseerd.

Alleen besturingssysteem Apple’s iOS weet stand te houden en schommelt al anderhalf jaar rond de 20 procent.

Ook in absolute aantallen blijven de cijfers van Android indrukwekkend. Ruim 156 miljoen smartphones met het besturingssysteem werden er in het eerste kwartaal verscheept.

Daarvan was het grootste deel afkomstig van het Zuid-Koreaanse Samsung, dat naar schatting 64,7 miljoen smartphones verscheepte. Apple neemt plek twee in met 38,3 miljoen. LG, Huawei en ZTE completeren de top vijf.

Hoewel er nieuwe besturingssystemen op de markt komen zoals Tizen, Firefox en Jolla, denkt Gartner-analist Anshul Gupta niet dat het smartphonelandschap snel zal veranderen. "Het marktaandeel van Android zal iets afbrokkelen, maar niet genoeg om diens toppositie aan te tasten."

Samen met Chrome OS in een divisie

Android werd in oktober 2003 opgericht door Andy Rubin, Rich Miner, Nicks Sears en Chris White. Het besturingssysteem was aanvankelijk bedoeld voor digitale camera's, maar al snel richtte Android zich op smartphones omdat die markt veel harder groeide.

Google nam Android in 2005 over. Onder leiding van Rubin groeide het besturingssysteem uit tot het grootste mobiele platform ter wereld.

In maart van dit jaar deed Rubin een stapje opzij. Google voegde de divisies voor Android en zijn tweede besturingssysteem Chrome OS samen. Sundar Pichai, in het verleden verantwoordelijk voor Chrome, leidt de nieuwe combi-divisie.

Hoewel Google aan heeft gegeven de twee systemen niet samen te voegen, wijst de stap er wellicht op dat functionaliteiten van Android worden ingebouwd in Chrome OS.

Hybride laptops met Android

Grote pc-makers zouden onder aanvoering van Intel werken aan hybride Android-apparaten, aldus de site Digitimes. De pc-verkopen dalen al anderhalf jaar, ondanks de komst van Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft.

Android-apparaten die zowel op een tabletcomputer als laptop dienst kunnen doen, zouden de pc-markt uit het slop moeten trekken. Daarmee zou Android ook stappen zetten op de pc-markt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl